prva strana

Ponedeljak, 6. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Maj 2006 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Gavran peva labudovu pesmu

Branko Vićentijević

METLA

– Dve martovske sednice lokalnog parlamenta, kao i nastupi Miroslava Vukovića (NS), predsednika SO Valjevo potom, pokazuju da je Nova Srbija (NS), kao lider valjevske koalicije na vlasti sa devet odbornika, rešena da više ne dozvoli ucene pojedinih (koalicionih) partnera, tzv. „slobodnjaka” ponajpre, pa je po tom scenariju smenjen Jovan Bugarski, „na redu je Miroslav Rasulić, direktor JKP „Valjevo”, a neka se pripremi...”. Da bi bio obezbeđen kvorum za rad zamenjen je odbornik Miroslav Milinović (NS) i umesto njega zapisan je Milutin Luša Jovanović sa iste izborne liste. Potom je, sa liste SPO-a, čiji odbornici, zajedno sa kolegama iz DS, DSS i LS, rad SO Valjevo bojkotuju od novembra 2004. tražeći uvođenje privremenih mera i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora, verifikovan mandat Dragutinu Guti Markoviću.

U Srpskom pokretu obnove (SPO) tvrde kako je reč o „još jednoj krađi mandata”. Pritom se pozivaju na Zakon o lokalnoj samoupravi u kojem se kaže da mandat novog odbornika (umesto pokojnog Miloša Jankovića iz Pauna) ne može biti zamenjen ukoliko stranka sa čije je liste izabran ne dostavi potpunu i potrebu dokumentaciju. A SPO tu dokumentaciju za Markovića nije dostavio. Dostavio ju je, doduše, za advokata Đorđa Pavlovića, ali bez potvrde da se Marković saglasio sa tim da bude „preskočen” prilikom izbora, što je takođe bila zakonska obaveza. Iz SO Valjevo je medijima stigla „artija” u kojoj se kaže da je tumačenje (o zameni mandata) pribavljeno od Ministarstva za lokalnu samoupravu Srbije. Ministar Lončar, u Mionici, a na pitanje novinara, reče da je protumačeno kako se mandat može zameniti, a ne i konkretna situacija u SO Valjevo. Dakle, opet „okruglo pa na ćoše” kao, uostalom, u sličnim situacijama od 2004. godine. Ministar Lončar je još jednom bio bliži Novoj Srbiji nego svojoj Demokratskoj stranci Srbije (DSS). Nije mu to ni bilo teško s obzirom na to da je pored njega sedeo Goran Lučić, načelnik Kolubarskog okruga, i nije reč prozborio. Ministarska se, valjda, ne poriče.

Lučić, uostalom, statira na načelničkoj funkciji, što se pretpostavljalo i kod njegovog postavljenja na mesto partijski nedisciplinovanog Radomira Stevanovića. To je sada još jasnije, posebno posle fijaska koji je pretrpeo pri pokušajima da poslove izgradnje regionalne deponije sa postrojenjem za reciklažu, u Kaleniću kod Uba, stavi u funkciju promocije DSS-a. Predsednici 11 opština iz Kolubarskog (Valjevo, Ub, Ljig, Mionica, Lajkovac, Osečina) i Mačvanskog okruga (Koceljeva, Vladimirci), kao i tri opštine sa područja grada Beograda (Lazarevac, Obrenovac, Barajevo) potpuno su ga „razvlastili”. Sami organizuju sastanke, a odlučili su i da formiraju posebno javno preduzeće, sa sedištem na Ubu, koje će voditi te poslove „kad im vakat dođe” umesto ranije planirane Direkcije za obnovu Kolubarskog okruga, što je bila ideja koju je Stevanović osmislio i uspevao da odbrani. Upravo na Ubu, na nedavnom sastanku Okružnog odbora DSS-a, Lučić je, u prisustvu „gubernatora” Milana Dimitrijevića Jarca iz partijske centrale, izrazio bojazan da mu se sprema smena zbog nezadovoljstva njegovim učinkom na funkciji koju obavlja.